Redningsvest til børn – hvad skal du tænke på?

Sejlsæsonen er lige om hjørnet. Trine har set nærmere på, hvad der findes af muligheder indenfor redningsveste til børn. Hvad skal du tænke på, så du ikke går på kompromis med sikkerheden. Den vigtigste egenskab en redningsvest til børn skal have er, at den vender barnet rundt på ryggen, så ansigtet bliver frit. Små børn klarer ofte ikke selv at vende sig rundt, og risikerer derfor at blive liggende med ansigtet nede i vandet. På den måde kan barnet drukne, selvom det har redningsvest på.

Bleer kan være farlige

Sejlsæsonen er lige om hjørnet. Trine har set nærmere på, hvad der findes af muligheder indenfor redningsveste til børn. Hvad skal du tænke på, så du ikke går på kompromis med sikkerheden. Den vigtigste egenskab en redningsvest til børn skal have er, at den vender barnet rundt på ryggen, så ansigtet bliver frit. Små børn klarer ofte ikke selv at vende sig rundt, og risikerer derfor at blive liggende med ansigtet nede i vandet. På den måde kan barnet drukne, selvom det har redningsvest på.

Bleer kan være farlige

Selvom du valgt en god vest til dit barn, kan der fortsat være fare på færde. Hvis dit barn stadig bruger ble, skal du være særlig opmærksom på, at bleer kan indeholde luftlommer, der kan fungere som opdrift. Det kan føre til at barnet flyder ovenpå med ende op, og dermed med ansigtet ned i vandet. Nogen sejlere vælger derfor at bruge stofbleer til de helt små, når de sejler på vandet eller befinder sig i havn.

Hvad findes der på markedet?

Trine har set nærmere på 3 forskellige redningsveste til børn. To klassike redningsveste og en oppustelig redningsvest. Der findes naturligvis flere end de viste redningsveste på markedet, og vi kan henlede opmærksomheden på de køberåd, der gives nederst i denne artikel.

Baltics børneredningsvest er i den klassiske orange farve, hvilket gør nemt at finde barnet, hvis det falder overbord. Der er reflekser på begge sidder af kraven. Vesten lukkes med lynlås, og et metalspænde. Metalspændet vil helt sikkert være en ufordring for de fleste børn, så her skal mor eller far hjælpe. Skridt gjord sørger for, at vesten bliver på plads, og ikke glider af barnet.

   

Baltic redningsvest fås i flere vægtklasser

Prismæssigt vil en vest fra Baltic koste mellem 350-600 kroner alt efter vægtklasse.

Friskt look fra Helly Hansen

Helly Hansen KidSafe er en børneredningsvest, der fåes i 2 vægtklasser (5-15 kg og 10-25 kg). Det er vigtigt, at du vælge et redningsvest, der kilomæssigt passer til barnet. KidSafe vesten har en lynlås foran samt kliklås bælte. Vesten er i stærk orange-røde farve med reflekser på begge sider af kraven – et lidt mere friskt look end den klassiske orange vest. Der er gjord med kliklåse til begge ben, så vesten holdes på plads. KidSafe vesten har en god krave – ligeledes med reflekser, som vi også så på Baltic vesten.

Helly Hansen KidSafe redningsvest

Helly Hansen yder 5 års garanti på KidSafe redningsvesten. Prisen på KidSafe vesten svinger mellem 349-399 kroner.

Oppustelig vest

Secumar Survival mini er en oppustelig vest, der pustes op, når kalktabletten opløses i vand. Vesten har en lille lynlås foran, og et klikbælte. Secumarvesten er efter vores mening et forsøg på at efterligne de populære veste til voksne. Vesten er beregnet til børn mellem 15-30 kilo. Den har fleecefor i nakken, der kan tages af og vaskes. Når vesten er pustet op har den reflekser på begge side af kraven.

   

Secumar survival mini er en selv oppustelig vest

Secumar vesten har dog det minus, at den ligesom voksne oppustelige veste skal efterses cirka hvert 2. år. Der er stor bevægelsesfrihed i redningsvesten, fordi vesten er fladere end en klassisk redningsvest. Prismæssigt er redningsvesten fra Secumar den dyreste, vi har set på. Vesten koster den nette sum af 1550 kroner. Vi kan dog ikke lade være med at tænke på, hvad der ville ske, hvis patronen ikke udløses i vandet. Et barn vil efter vores mening ikke være i stand til at puste vesten op selv, hvis en kritisk situation opstår.

Gode råd ved køb af børneveste

Tag dit barn med ned i en sejlerbutik, og valg i samarbejde en vest som både sidder godt, passer vægtmæssigt til barnet og i et motiv/en farve, der bevirker, at barnet får lyst til at have vesten på ved vandet. Her er 8 gode råd til dig, der skal købe en god børneredningsvest:

1. Sørg for at købe den rigtige størrelse – kilomæssigt skal vesten passe til barnet, men pasformen også er ekstrem vigtig

2. Sørg for at vesten er med skridtgjord. Den gør, at vesten bliver siddende, hvor den skal.

3. Køb kun CE-godkendte veste. Det er din sikkerhed for, at den har gennemgået alle relevante sikkerhedstjek.

4. Reflekser og fløjte er som oftest fast inventar, så det skal bare være der.

5. Jo hårdere skummet i vestens indre er, des mindre fleksibel bliver den

6. Undgå veste med avancerede snørresystemer, for jo vanskeligere den bliver at få af og på, des lettere er det at “glemme” redningsvesten

7. Lad barnet prøve vesten, inden du køber den

8. Tjek eventuelt internettet for test af redningsveste. Testvindere er et sikkert valg og vender for eksempel barnets krop ekstra hurtigt i vandet, så ansigtet kommer fri fra havoverfladen

Men selv om du har redningsvest på barnet, er det vigtig at huske på, at redningsvesten ikke er en barnepige. Hold derfor øje med dit barn, når det opholder sig ved vandet.

Exit mobile version