Kom ombord i ubåd og se en rumraket

 

Kombinationen af ubåd og rumraket lyder måske for god til at være sand, men det er, hvad du rent faktisk kan opleve imorgen lørdag den 21. august på Refshaleøen ved København. Trinevar med igår, da ubåden skulle sejles fra Teglholm til Refshaleøen.

Ombord på Nautilus i tårnet

 

Kombinationen af ubåd og rumraket lyder måske for god til at være sand, men det er, hvad du rent faktisk kan opleve imorgen lørdag den 21. august på Refshaleøen ved København. Trinevar med igår, da ubåden skulle sejles fra Teglholm til Refshaleøen.

Ombord på Nautilus i tårnet

Det blev til en spændende tur, og vi skal da lige love for at folk standser op, når de ser en ubåd sejlende igennem Københavns havn. Nautilus’ tophastighed er på omkring 7 knob i overfladen, fortæller skipper Steen, der har en fortid hos Søværnets ubåde. Nautilus havde udover en mand i kontrolrummet og en maskinrummet, to mand på dækket, heriblandt André Christensen, der er en erfaren sejler. For ham er det helt specielt og en anderledes oplevelse at sejle ubåd – og i hans fritid nyder han at tilbringe tid med at vedligeholde og sejle Nautilus.

Der kommunikeres fra tårnet med kontrolrummet via VHF radio

Privat bygget ubåd

Ubåden Nautilus er privatbygget og er 17,8 meter lang og vejer omkring 33 tons. Det er ingeniør Peter Madsen – bedre kendt som Peter Ubåd, der har bygget ubåden, og det er endda hans 3. ubåd. Nautilus har plads til mellem tre og otte personer og indeholder blandt andet et smalt rum med to senge og et lille køkken med kogeplader og miniovn.

Kontrolrummet – herfra styres ubåden

Nautilus har både en dieseldrevet og en elektronisk motor. Der små vinduer i skroget, så man kan kigge ud i vandet – vi så en masse fisk, da vi lå ved Teglholm inden afgang.

Maskinrummet på Nautilus

Udover at være ubådsinteresseret er Peters anden store interesse rummet, og da vi mødte Peter igår eftermiddags på Refshaleøen, fortalte han begejstret om hans projekt rumraket. Hans drøm er at sende danskere ud i rummet – “for når kineserne, inderne og amerikanerne kan, så kan vi også”, lyder det fra Peter.

Derfor har han i sambejde med Kristian von Bengtson og en masse frivillige bygget danmarks første amatørraket. Planen er, at raketten HEAT-1X/Tycho Brahe skal affyres ud for Bornholms kyst i september måned.

Raketten, der skal søsættes på lørdag

Kom og se raket og ubåd

Imorgen lørdag er det muligt både at se raket og ubåden Nautilus på Refshaleøen. Du har mulighed for at komme helt tæt på raketten og komme ned i ubåden.

Ubåden har smalle gange

De to raketbyggere vil fortælle om arbejdet med at bygge Danmarks første bemandede amatørraket. Du har også muligheden for at komme ned i Nautilus – der er virkelig imponerende og et besøg værdig. Arrangement er åbent for alle – også børn ifølge med voksne. Undervandsbåden kræver dog, at man er godt til bens, da den har trange passager og lodrette lejdere. Det koster cirka 260 kroner, og billetter til arrangementet kan købes her. Adressen på arrangementet er Refshaleøen 185.

Program

Kl. 11:00 – Velkomst og foredrag ved Peter Madsen og Kristian von Bengtson.

Kl. 12:00 – Frokost og åbent skib. Besøgende kan den næste time bese den flydende affyringsrampe med løfteraketten HEAT og rumskibet Tycho Brahe. Man vil kunne komme ombord både på den flydende affyringsplatform og ned i undervandsbåden. Copenhagen Suborbitals stiller personale til rådighed for at forklare folk om det, de ser – og sørger for, at det er sikkert for alle – også de lidt mindre astronautkandidater.

Kl. 13:00 Dåb af den flydende affyringsplatform. Et skib skal naturligvis have et godt og værdigt navn – og døbes i champagne. Herefter åbent skib igen.

Kl. 17:00 Afslutning.

Exit mobile version