Temperaturen er stigende, og snart skal vi til at pusle om bådene, så de kan komme i vandet til en ny sæson. Men du kan allerede nu begynder forårsklargøringen. En god ting at få styr på er, om sikkerhedsudstyret ombord er i orden. Vi har sammensat en række gode råd, du kan gå i gang med, så sikkerheden ombord er i orden til den kommende sæson.
Få styr på rakatter og nødblus
Temperaturen er stigende, og snart skal vi til at pusle om bådene, så de kan komme i vandet til en ny sæson. Men du kan allerede nu begynder forårsklargøringen. En god ting at få styr på er, om sikkerhedsudstyret ombord er i orden. Vi har sammensat en række gode råd, du kan gå i gang med, så sikkerheden ombord er i orden til den kommende sæson.
Få styr på rakatter og nødblus
Raketter og nødblus er såkaldte pyrotekniske signaler. Det vil sige, at de kan affyres, hvis din båd og besætningen er i nød, så andre skibe eller helikoptere kan få øje på dig. Alle lys- og røgsignaler er eksplosive – så det er en god idé at holde dem væk fra stærkt sollys eller varme. Det er ligeledes vigtigt at sørge for, at de ikke bliver fugtige. Hvis de er eller har været futige kan de være umulige at tænde, når det gælder.
Placér nødsignaler, førsthjælpskasse og brandslukker et sted, hvor du nemt kan komme til dem
Tjek dine raketter og nødblus – her du skal se efter udløbsdatoen og synlige skader. Det er vigtigt at respektere nødsignalernes udløbsdato, selv om de gamle raketter højst sandsynlig stadig kan affyres, er de oftest mindre effektive efter udløbsdatoen. Det kan være farven, der er mindre synlig – og nogle nødsignaler bliver ligefrem farlige.
Her fandt vi lige et nødsignal, der var udløbet – afsted til bådudstyrbutikken og få købt et nyt
Derfor er det en god idé at komme af med de nødsignaler, der har overskreddet udløbsdatoen. Det er bedst at aflevere kasserede nødsignaler til politiet. Du kan også ringe til den lokale genbrugsstation og spørge, hvor du kan aflevere nødsignalerne.
Tjek redningsvesten
Loven siger, at alle fritidsfartøjer skal medbringe redningsveste eller svømmeveste til alle ombord. Redningsveste, svømmeveste eller oppustelige veste – alle udgaver bør efterses. Her skal du tjekke, at vesten er i god stand og uden synlige skader. Det er også en god idé at tjekke om bæreevnen passer til din og din besætnings vægt. Især hvis du har børn, bør du sikre dig, at børnene har en redningsvest, der passer til dem rent vægtmæssigt.
Har du oppustelige veste skal du se efter, om den skal indleveres til syn og udskiftning af patronen. Den oppustelig vest skal efterses hvert andet år de første 10 år. Hvis vesten stadig er i god stand, kan den bruges i yderligere fem år, hvis den efterses hvert år. Herefter bør den kasseres.
Der sidder en plumbering på den oppustelig vest, der fortæller, hvornår den skal til eftersyn næste gang
Førstehjælpskassen
Det er en rigtig god idé at have en førstehjælpskasse ombord. Der er oftest langt til den nærmeste hjælp, hvis en person ombord kommer til skade. Hvis du har en førstehjælpskasse ombord, så tjek indholdet af bådens denne. Hvis der mangler noget, indkøbes dette.
Førstehjælpekasse
En førstehjælpskasse bør som minimum indholde plastre, bandager, kompresforbinder, sterile gazetamponer, saks, desinfektionsservietter og engangshandsker. Det er en god idé, at alle ombord ved, hvor de kan finde førstehjælpskassen, hvis der sker nogen kommer til skade ombord.
Hvis du ikke har en førstehjælpskasse ombord – så afsted og få købt én. Der også en god idé at have lidt smertestillende piller i førstehjælpskassen.
Lækpropper
Det sker, at søventiler og stævnrørspakninger springer læk. Man bør altid have et antal lækpropper med forskellig diameter, der svarer til de huller, som båden er skabt med. Lækpropperne kan bankes i et hul og forhindre, at båden tager mere vand ind. Tjek, at du har lækpropper ombord, og hvis ikke, så afsted til bådudstyrsbutikken for at købe dem.
Lækpropper købes ofte i poser af 10 styks i forskellige størrelser
God fornøjelse – og husk det er værd at bruge lidt tid på sikkerhed til søs. En god sejler er altid forberedt på, at farlige situationer kan opstå til søs.
Relaterede Trine artikler