Flere tyve på spil i danske lystbådehavne

 

Det er blevet mindre sikkert at være bådejer i Danmark. Antallet af tyverier fra danske lystbådehavne er steget og udbetaling af forsikringsum er tredoblet siden 2006. Sidste år blev der stjålet udstyr og både for lige knap 22 millioner i danske lystbådehavne, beretter Forsikringsoplysningen.

Mere organiseret tyveri

 

Det er blevet mindre sikkert at være bådejer i Danmark. Antallet af tyverier fra danske lystbådehavne er steget og udbetaling af forsikringsum er tredoblet siden 2006. Sidste år blev der stjålet udstyr og både for lige knap 22 millioner i danske lystbådehavne, beretter Forsikringsoplysningen.

Mere organiseret tyveri

Det er ikke kun dyrt udstyr tyvene går efter, men også hele både bliver stjålet. Tyvene er med årene blevet mere organiseret og arbejder i små enheder, hvor de kan tømme en havne eller villavej for eksempelvis påhængsmotorer, udstyr eller simpelthen køre væk med båden, hvis den står på en trailer. Tyveri af hele både fra trailer er blevet mere almindeligt, idet båden er let at transportere, og kun kræver en bil for at kunne trække båden væk, beretter Tommy Hansen fra Forsikringsoplysningen til Trine.dk. Tommy varetager til daglig efterlysninger af stjålne både og motorer.

Ofte har tvyene observeret en given havn igennem et stykke tid – de ved, hvornår havnefogeden og bådejere kommer og går, og det gør deres arbejde lettere. Tommy Hansen opfordrer bådejere til at være mere på vagt overfor mennesker, der virker observerende og uden egentlig formål opholder sig i havnen eller på bådbroerne – spørg venligt om du kan hjælpe vedkommende. Det vil få de fleste tyve til at forsvinde, idet de føler sig overvåget.

Undgå tyve – gennemgå sikringen af din båd

Du kan som bådejer selv gøre nogle få ting for at sikre din båd og dit udstyr. Idag er der for mange bådejere, der sjusker med sikringen af deres båd. Som bådejer bør du gennemgå sikringen af din båd grundigt for at gøre det sværest muligt for tyvene at komme ombord og slippe af sted med båden eller dens udstyr, påpeger Forsikringsoplysningen.

Alt efter bådtype er der en række ting, man kan bør være opmærksom på. Brug hærdede stålkabler og godkendte hængelåse til fortøjningen af båden. Lås kahytdøren forsvarligt af. Sæt lås på roret. Brug startspærrer til motorer eller fjern en motordel. Overvej også tyverialarmer og tænd- og slukure, når man er væk fra båden i længere tid” siger Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Har du en båd med påhængsmotor, er det bedste råd simpelthen at tage motoren med sig hjem. Kan du ikke det, bør den som minimum låses grundigt fast til båden. Hvis du tager påhængsmotoren med hjem, bør du være opmærksom på, at indboforsikringen ikke dækker motorer over 5 HK – du skal tegne en seperat forsikring, fortæller Tommy Hansen.

GPS tracker til båden

Alternativ kan du overveje at sikre din båd og dit udstyr med en GPS tracker. GPS tracker er et relativt nyt våben i kampen mod bådtyve. GPS trackeren giver alarm pr. sms, når båden bliver fjernet fra sin vante plads, og samtidig gør den det muligt at følge og spore båden. Trackeren fylder ikke mere end en tændstikæske, og den bliver monteret skjult i båden.

Trine.dk’s artirkel om GPS tracker i din båd: https://www.sailbuddy.com/artikler/tyverisikring-og-gps-tracker-til-din-b%C3%A5d

Exit mobile version