Solen skinner, og sommeren har for alvor ramt Danmark. Havnene summer af liv og sommerferie, og man kan observere børn fanger krabber og småfisk fra bådbroerne. Pludselig lyder et overraskende skrig efter af det uundgåelige plask, idet en lidt for ivrig krabbefisker får overbalance og ender i havnebassinet. En forfærdet forældre springer op fra båden for at redde den ivrige unge krabbefisker op ad vandet. Seancen følges nysgerrigt af turister og sejlere, og afsluttes med en belærende omgang verbale ord a la “Du ved udemærket godt, du skal passe på“.
Solen skinner, og sommeren har for alvor ramt Danmark. Havnene summer af liv og sommerferie, og man kan observere børn fanger krabber og småfisk fra bådbroerne. Pludselig lyder et overraskende skrig efter af det uundgåelige plask, idet en lidt for ivrig krabbefisker får overbalance og ender i havnebassinet. En forfærdet forældre springer op fra båden for at redde den ivrige unge krabbefisker op ad vandet. Seancen følges nysgerrigt af turister og sejlere, og afsluttes med en belærende omgang verbale ord a la “Du ved udemærket godt, du skal passe på“. Med ét er sommeridylen forvandlet til gråd og ikke mindst frygt for al krabbefiskeri i nær fremtid.
Sikkerhed er også relevant for børn
På trods af at det overstående scenarie er fiktion, så er historien slet ikke så urealistisk. Det er nemlig de færreste ferieforældre, der tænker godt nok på sikkerheden, når de erstatter havebassin med det farligere havnebassin. Og det er ifølge Salgschef fra Helly Hansen, Steen Hønnicke, fordi folk glemmer at overveje sikkerhed for de små, når de holder sommerferie.
En redningsvest kan gøre ungernes leg i og omkring vandet mere sikkert. “Der er ingen tvivl om, at jeg slapper mere af på ferien, når jeg ved, mine børn er udstyret med redningsveste. Op den måde kan jeg bedre overlade dem til legen på bådbroen, i vandkanten eller på molen. Jeg ved, de små af og til ryger en tur i baljen, men iført redningsvest er jeg også klar over, at skulle uheldet være ude, jamen så bliver det automatisk holdt oven vande“, udtaler Steen Hønnicke, der selv tager på sejlerferie med sine to børn hver sommer.
Teknologien har forbedret redningsvesten
Der er sket meget med redningsveste op gennem tiden. Lige som andet maritimt udstyr, så er udviklingen af redningsveste også forbedret. Vi er sikkert mange, der sidder hovedrystende og tænker tilbage på dengang, vi selv var små. Redningsveste dengang var oftest lavet af hård kork – der nærmest umuliggjorde leg og udfoldelsemuligheder – og de var grimme orange!
Men heldigvis har teknologien siden dengang for alvor taget fat i fleksibiliteten i redningsvesten. Idag er de fleste veste lavet i et blødt skummateriale, der uden at gå på kompromis med flyveeffekten giver de små øget bevægelighed – så krabbefiskeriet bliver som en leg uden hindringer. Ligeledes kan man idag, får redningsveste i mere moderigtige farver og mønstre i stedet for den praktiske – men grimme orange redningsvest.
Der er lavet utallige tests af redningsveste gennem tiderne, men er du på udgik efter en god børnevest, så er det en god idé at søge på internettet efter information. En norsk undersøgelse fra 2008 slår fast, at Helly Hansens KidSafe var det bedste valg af børnevest. KidSafe vesten koster cirka 400 kroner, men man kan få børneredningsveste helt ned til et par hundrede kroner. En redningsvest er ikke nogen dyr investering – taget i betragtning at den kan være livredende, hvis uheldet er ude – og den gør leg ved havnen og vandet mere sikkert.
Helly Hansen KidSafe vesten er flere gange kåret til bedst i test
Tag dit barn med ned i en sejlerbutik, og valg i samarbejde en vest som både sidder godt, passer vægtmæssigt til barnet og i et motiv/en farve, der bevirker at barnet får lyst til at have vesten på ved vandet. Herneden under 8 gode råd til dig, der skal købe en god børneredningsvest:
God råd ved køb af børneveste
1. Sørg for at købe den rigtige størrelse – kilomæssigt skal vesten passe til barnet, men pasformen også er ekstrem vigtig
2. Sørg for at vesten er med skridtgjord. Den gør, at vesten bliver siddende, hvor den skal.
3. Køb kun CE-godkendte veste. Det er din sikkerhed for, at den har gennemgået alle relevante sikkerhedstjek.
4. Reflekser og fløjte er som oftest fast inventar, så det skal bare være der.
5. Jo hårdere skummet i vestens indre er, des mindre fleksibel bliver den
6. Undgå veste med avancerede snørresystemer, for jo vanskeligere den bliver at få af og på, des lettere er det at “glemme” redningsvesten
7. Lad barnet prøve vesten, inden du køber den
8. Tjek evt. internettet for test af redningsveste. Testvindere er et sikkert valg og vender for eksempel barnets krop ekstra hurtigt i vandet, så ansigtet kommer fri fra havoverfladen
Trine.dk’s tidligere artikel om valg af veste: https://www.sailbuddy.com/artikler/sikkerhed-til-s%C3%B8s-valg-af-redningsvest