Alt for mange fritidssejlere sejler uden opdaterede søkort. Derfor sætter Geodatastyrelsen og det svenske softwarefirma Seapilot nu et nyt projekt i søen, der skal gøre det mere sikkert at færdes på havet. Mange fritidssejlere sejler i dag blindt efter vane og erfaring frem for opdaterede søkort. Det vil Geodatastyrelsen og Søfartsstyrelsen nu gøre noget ved.
Alt for mange fritidssejlere sejler uden opdaterede søkort. Derfor sætter Geodatastyrelsen og det svenske softwarefirma Seapilot nu et nyt projekt i søen, der skal gøre det mere sikkert at færdes på havet. Mange fritidssejlere sejler i dag blindt efter vane og erfaring frem for opdaterede søkort. Det vil Geodatastyrelsen og Søfartsstyrelsen nu gøre noget ved. Geodatastyrelsen har derfor indgået en samarbejdsaftale med det svenske softwarefirma Seapilot AB om at gennemføre et pilotprojekt målrettet fritidssejlads. Projektet bliver i internationalt perspektiv det første af sin slags.
Glemmer at opdatere søkortene
Fritidssejlerne skal i dag officielt anvende papirsøkort som deres primære navigationsgrundlag, men undersøgelser viser, at de fleste fritidssejlere igennem mange år i praksis i stedet anvender uofficielle, privatfremstillede digitale søkortdata på deres søkortplotter. Opdateringer til papirsøkortene kan ellers frit hentes på Geodatastyrelsens hjemmeside, men mange oplever, at processen med den manuelle indførelse af søkortrettelser kan være besværlig, og undlader derfor helt at holde deres papirsøkort opdaterede.
Søfartsstyrelsen accepterer ikke anvendelsen af de uofficielle digitale søkortprodukter som det primære navigationsgrundlag, men der findes i dag ikke et officielt alternativ for fritidssejlerne. Det er dette problem, Geodatastyrelsen ønsker at komme til livs. “Geodatastyrelsen ønsker fremadrettet at tage et ansvar og gøre det mere sikkert for fritidssejleren at færdes til havs. Vi skal derfor have udviklet en prototype for fremtidens navigationssystem målrettet fritidssejlads, men vi mangler det praktiske erfaringsgrundlag, forklarer leder af projektet“, Stig Gelslev.
Projektets hovedformål bliver derfor at skaffe erfaringer med fritidssejlerens anvendelse af officielle elektroniske søkortdata som primært navigationsgrundlag på basis af navigationssoftware udviklet af Seapilot AB med henblik på at kunne udvikle en prototype for fremtidens navigationssystem målrettet fritidssejlads.
Testsejlads over sommeren
Geodatastyrelsen søger ca. 200 fritidssejlere, der vil medvirke i projekt “Sikker kurs”, der skydes i gang den 1. maj 2013 og varer til den 29. september 2013. Testsejladsen vil dække de indre danske farvande og den svenske vestkyst. Den praktiske anvendelse af de elektroniske søkort og tilhørende navigationssoftware skal ske på iPad version 2 eller højere eller iPad Mini version 1 eller højere og alle med indbygget 3G/GSM funktionalitet. IPhone version 4 eller højere vil eventuelt kunne testes som back-up system.
Pilotprojektet bliver gennemført på basis af elektroniske søkort fra hhv. Geodatastyrelsen og Sjöfartsverket i Sverige samt supplerende data fra Søfartsstyrelsen og Danmarks Meteorologiske Institut. Interesserede kan kontakte Stig Gelslev på